Welke Eigenschappen Heeft Een Kunststof Aanrechtblad?

 In Aanrechtbladen

c505218304b50c59c3659f6dda43bae7-header-0–>
Het kunststof werkblad is het meest toegepaste aanrechtblad in de Nederlandse keukens. Dit komt voornamelijk door de aantrekkelijke prijs en door de vele mogelijkheden die je met een kunststof aanrechtblad hebt. Maar wat zijn de eigenschappen van kunststof? Hieronder vertellen we je daar meer over.

Materiaal

Een kunststof werkblad bestaat uit meerdere lagen. De basis bestaat uit MDF, spaanplaat of een laag van multiplex. Deze laag wordt voorzien van een laminaat of kunststofplaat, ook wel HPL genoemd. Dit betekend high pressure laminate. Deze HPL laag is bepalend voor het eindresultaat van het blad.

Levensduur

Hoe lang een kunststof werkblad mee gaat hangt af van de kwaliteit en hoe je met het blad omgaat. Sommige mensen ervaren al vervelende slijtageplekken na 10 jaar terwijl anderen na 15 jaar nog steeds een mooi blad hebben.

Vochtbestendig

Zoals hierboven al gezegd kan de basis uit MDF of spaanplaat bestaan. Als dit het geval is, kan het blad bij teveel blootstelling aan vocht gaan barsten of scheuren. Bestaat de basislaag uit multiplex, dan zal dit niet gebeuren aangezien bladen van multiplex watervast zijn.

Hittebestendig

Kunststof kan niet goed tegen hitte. Een kokend hete pan op het aanrecht zetten zonder onderzetter kan smeltplekken veroorzaken of verkleuringen. Gebruik daarom altijd een onderzetter als je een hete pan of schaal op het blad wilt zetten.

Vlekgevoelig

Milde vlekken kunnen worden verwijderd met alleen wat water of afwasmiddel. Als je agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, bestaat de kans dat de HPL laag beschadigd raakt.

Krasvorming

Gebruik altijd een snijplank op een kunststof werkblad. Snijden op het blad zelf kan krassen veroorzaken.

Hygiënisch

Als je een hygiënisch blad zoekt, is kunststof een goede optie. Er trekt geen vuil in het blad en het blad is makkelijk te reinigen.

Uitstraling

Met een kunststof werkblad heb je ruime keuze in kleuren en designs. Ook heb je ruime keuze in randafwerkingen. Hierdoor is een kunststof werkblad in veel verschillende keukenstijlen toe te passen.

Schoonmaken en onderhoud

Kunststof bladen zijn makkelijk schoon te maken met normale schoonmaakmiddelen zoals een allesreiniger of wat afwasmiddel. Schuursponsjes en schuurmiddelen kun je beter niet gebruiken. Hierdoor kunnen doffe plekken ontstaan die niet meer te herstellen zijn. Periodiek onderhoud is niet nodig bij een kunststof blad.

Monteren

Qua gewicht is een kunststof werkblad vrij licht wat het monteren een stuk makkelijker maakt dan bijvoorbeeld een aanrechtblad van hout of natuursteen. Onthoud wel dat kitresten, lijmresten en krassen niet meer verwijderd kunnen worden. Daarom is het aan te raden om het blad te beschermen tijdens de montage. Dit kan met een doek of met karton.

Kosten

Kunststof werkbladen zijn vooral populair wegens de aanschafprijs. Een standaard kunststof werkblad is al te koop vanaf 100 euro per strekkende meter. Wel kan de prijs oplopen als je kiest voor een werkblad met een betere kwaliteit. De eindprijs wordt ook bepaald door de vorm (rechthoekig, U-vorm, L-vorm enz), de dikte, de randafwerking en de uitsparingen die eventueel nodig zijn voor de kookplaat, kranen en spoelbak.

Conclusie

Met een kunststof werkblad zit je qua hygiëne goed. Ook is de prijs zeer aantrekkelijk en heb je ruime keuze in kleuren en designs. Een kunststof werkblad met een basislaag van multiplex is wel iets duurder dan die met een basislaag van spaanplaat of MDF maar toch is het aan te raden om voor multiplex te kiezen. Het blad is dan sterker en gaat langer mee.

Welke Eigenschappen Heeft Een Kunststof Aanrechtblad

 

Recent Posts
Vragen? Mail Ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search