Welke Eigenschappen Heeft Een Aanrechtblad Van RVS?

 In Aanrechtbladen

c505218304b50c59c3659f6dda43bae7-header-0–>
Welke eigenschappen heeft een aanrechtblad van RVS? RVS is de afkorting voor roestvrijstaal. RVS aanrechtbladen worden veel gebruikt in de professionele keukens. Maar ook steeds vaker zien we deze aanrechtbladen terug komen in de particuliere keukens. Maar wat zijn de eigenschappen van RVS, de voordelen en de nadelen?

Soorten

Alhoewel glad RVS het meest wordt toegepast kun je ook kiezen voor geborsteld/geschuurd RVS, RVS met een fijne ets of voor een wafelmotief. Omdat de meeste apparatuur zoals kranen en grepen vaak van glad RVS zijn, wordt het meest gekozen voor een glad RVS aanrechtblad. Door te kiezen voor geborsteld RVS of geschuurd RVS, krijg je een meer industriële uitstraling. RVS met een leder motief (fijne ets) is de duurste in zijn soort. Hoekbladen met een fijne ets lopen niet door, waardoor symmetrie niet mogelijk is. RVS met een wafelmotief is het meest duurzaam. Dit komt omdat het slijtoppervlak kleiner is.

Materiaal

RVS bestaat uit een legering die ongeveer 80% ijzer en minimaal 10.5% chroom bevat. Op dhet oppervlak ontstaat een dunne laag chroomdioxide door de chroom. Deze laag beschermt tegen roesten. Ook wordt vaak nikkel, titanium en molybdeen toegevoegd aan roestvrijstaal.

Levensduur

Bladen van RVS gaan zeer lang mee. Als het blad goed onderhouden wordt, kun je er wel 30 jaar plezier van hebbe.

Vochtbestendig

RVS is niet poreus en is naadvrij. Dit zorgt er voor dat het blad helemaal waterdicht is.

Hittebestendig

Een hete pan kan zonder problemen zonder onderzetter op het blad geplaatst worden. RVS kan namelijk heel goed tegen hoge temperaturen.

Vlekgevoelig

RVS is niet vlekgevoelig. Een vlek haal je makkelijk wel met een vochtige doek en wat normaal schoonmaakmiddel zoals een allesreiniger. Wel zijn vingerafdrukken goed te zien op een aanrechtblad van RVS.

Krasvorming

Een aanrechtblad van RVS is zeer krasgevoelig, zeker op een geborsteld aanrechtblad. Gebruik het blad dus bij voorkeur niet als snijplank.

Hygiënisch

Doordat RVS niet poreus is en naadvrij, is het een zeer hygiënisch blad. Er kan namelijk geen vuil in het blad trekken of tussen het blad komen.

Uitstraling

De uitstraling van RVS is industrieel, koud en voor veel mensen ook goedkoop. Maar sommige mensen vinden een aanrechtblad van RVS juist strak en modern.

Schoonmaken en onderhoud

Een vochtige doek is voldoende om het blad mee schoon te maken. Voor vlekken die hardnekkig zijn, zijn er schoonmaakmiddelen te koop speciaal voor RVS.

Monteren

Bij het monteren moet je goed uitkijken voor krassen aangezien het materiaal krasgevoelig is. Krassen die tijdens de montage ontstaan vallen niet onder de garantie. Bescherm het blad daarom met een doek , kleed of karton.

Kosten

Een aanrechtblad van RVS kost ongeveer 200 euro per strekkende meter. De prijs is ook afhankelijk van de afwerking, de vorm, de dikte en de eventuele uitsparingen die je nodig hebt voor je kookplaat, kranen en spoelbak.

Conclusie

RVS is duurzaam en hygiënisch. Ook is het blad goed bestand tegen hitte en volledig waterdicht. Wel is het blad voor krassen zeer gevoelig. Ook de uitstraling kan niet iedereen aanspreken.

Welke Eigenschappen Heeft Een Aanrechtblad Van RVS

Recent Posts
Vragen? Mail Ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search