Welke Eigenschappen Heeft Een Aanrechtblad Van Beton?

 In Aanrechtbladen

c505218304b50c59c3659f6dda43bae7-header-0–>
Welke eigenschappen heeft een aanrechtblad van beton? Toen de keuken met de industriële look populair werd, werd het betonnen aanrechtblad dit ook. Maar niet alleen deze keukens past een betonnen aanrechtblad, in andere stijlen is dit blad ook een mooie toepassing. Maar wat zijn de eigenschappen? En wat zijn de voor_ en nadelen? Hieronder vertellen we wat meer over het betonnen aanrechtblad.

Materiaal

Beton is een samenstelling die bestaat uit water, zand, grind, cement en andere hulpstoffen. Het mengsel wordt in een houten mal gegoten. Ook de uitsparingen voor bijvoorbeeld de kookplaat en spoelbak, zijn in deze mal verwerkt. Voor elk blad wordt dus een aparte mal gemaakt. Zodra het mengsel in de mal zit, moet het een aantal weken drogen voordat het blad afgewerkt kan worden.

Soorten

Er zijn verschillende soorten afwerkingen mogelijk. Zo kan het blad geïmpregneerd worden of er kan een beschermende toplaag worden aangebracht. Bij het impregneren, trekt de beschermende vloeistof in het beton. Zo verliest het blad niet zijn uiterlijk. Als er een toplaag wordt aangebracht, is deze te zien op het blad. Wel bied dit een betere bescherming dan bij impregneren.

Levensduur

Als je een betonnen werkblad goed onderhoud kan hij wel 20 á 30 jaar mee gaan. Kiezen voor beton is dus zeker een duurzame keuze.

Vochtbestendig

Beton is niet erg gevoelig voor vocht als het blad geïmpregneerd is of is voorzien van een beschermende toplaag. Toch is het beste om vocht zo snel mogelijk van het blad af te halen bij morsen.

Hittebestendig

Ondanks dat beton goed tegen hitte kan, is het niet aan te raden om hete pannen en schalen zonder onderzetter op het blad te zetten. De plotselinge temperatuurwisseling kan een thermoshock teweeg brengen waardoor je kans hebt op scheuren. Gebruik dus altijd een onderzetter.

Vlekgevoelig

Agressieve vloeistoffen, vet en olie kunnen voor vlekken in het blad zorgen die niet meer te verwijderen zijn. Het is daarom van belang dat de beschermende toplaag met regelmaat opnieuw aangebracht wordt.

Krasvorming

Een aanrechtblad van beton is niet erg krasgevoelig. Wel kun je beter een snijplank gebruiken bij het snijden van je voedsel in plaats van het blad als snijvlak te gebruiken.

Hygiënisch

De beschermende toplaag zorgt ervoor dat het blad zeer hygiënisch is. Het blad is ook makkelijk schoon te maken. Qua hygiëne is beton dus een goeie keuze.

Uitstraling

Een betonnen werkblad zorgt voor een warme, stijlvolle en stoere uitstraling in de keuken. Beton kan in (bijna) elke gewenste vorm worden gegoten.

Schoonmaken en onderhoud

Groene zeep of allesreiniger is voldoende om het blad schoon te krijgen. Qua onderhoud moet de beschermende toplaag een aantal keer per jaar opnieuw aangebracht worden. In vergelijking met andere werkbladen, vergt een betonnen aanrechtblad dus wel veel onderhoud.

Monteren

Een betonnen werkblad is erg zwaar. Daarom heb je twee keuzes voor het krijgen van het blad in de keuken. Je kunt ervoor kiezen om het blad te laten maken in je eigen huis. Dit zal een aantal dagen in beslag nemen. Je kunt het blad ook laten maken in een fabriek. Dan hoeft het blad enkel nog maar gemonteerd te worden. Bij het dragen van het blad kun je het blad het best verticaal houden. Zo is de kans op breken kleiner als het blad valt.

Kosten De kosten voor een betonnen aanrechtblad zitten hem niet in de materialen maar in de service en de vaardigheid. Per strekkende meter zal een betonnen blad rond de 300 euro kosten. De eindpris wordt bepaald door de vorm van het blad, de bladdikte, de randafwerking en de uitsparingen die eventueel nodig zijn voor de kookplaat, kranen en spoelbak.

Conclusie

Wil je een bijzonder werkblad? Dan is beton zeker een goede keuze. Wel zijn er andere type aanrechtbladen met fijne eigenschappen die minder onderhoud vereisen en goedkoper zijn.

Welke Eigenschappen Heeft Een Aanrechtblad Van Beton

Recent Posts
Vragen? Mail Ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search