Wat Zijn Eigenschappen Van Een Houten Aanrechtblad?

 In Aanrechtbladen

c505218304b50c59c3659f6dda43bae7-header-0–>
Wat Zijn Eigenschappen Van Een Houten Aanrechtblad?  Het houten aanrechtblad is zeer populair. Dit komt door de warme, natuurlijke uitstraling van het materiaal. Maar was zijn de voordelen van een houten aanrechtblad? En wat zijn de nadelen? Hieronder gaan wij hier verder op in.

Materiaal

Een aanrechtblad van hout kan gemaakt worden van vele verschillende houtsoorten. Zo zijn er aanrechtbladen onder andere van eikenhout, beukenhout, kersenhout of notenboomhout. Doordat elke boom zijn eigen structuur heeft, zal elk aanrechtblad zijn eigen unieke uitstraling hebben.

Levensduur

Een houten aanrechtblad wat goed wordt onderhouden, kan makkelijk 15 jaar of langer mee.

Vochtbestendig

Een houten werkblad is niet goed bestand tegen vocht. Gemorste vloeistoffen dienen dan ook zo snel mogelijk van het blad verwijderd te worden. Als het vocht te lang op het blad blijft liggen, kan dit leiden tot rotte plekken en/of verkleuringen die niet meer te herstellen zijn.

Hittebestendig

Hete pannen kunnen beter niet zonder onderzetters op het blad gezet worden. Hierdoor kunnen namelijk schroeiplekken en brandplekken ontstaan. Houten werkbladen zijn ook erg gevoelig voor grote verschillen in temperatuur. Hout zal bij kou krimpen en uitzetten bij warmte. Hoe gevoelig het hout hiervoor is, hangt af van de houtsoort.

Vlekgevoelig

De beschermde toplaag diens regelmatig te worden bijgehouden. Als dit gebeurd, is het aanrechtblad vrij goed bestand tegen vlekken. Pas wel op met hardnekkige vloeistoffen zoals inkt en wijn.

Krasgevoelig Een aanrechtblad van hout is zeer gevoelig voor krassen. Gebruik daar het blad nooit als snijvlak maar gebruik een snijplank.

Hygiënisch

Als het blad regelmatig schoongemaakt wordt, is het een hygiënisch blad. Bij het ta lng lagten liggen van vocht kan er wel schimmel ontstaan.

Uitstraling

Elk blad heeft zijn eigen unieke uitstraling door de structuur van het hout. Doordat hout een natuurlijk product is, geeft het een warme uitstraling.

Schoonmaken en onderhoud

Om uitdroging te voorkomen dien je het blad 1 keer in de maand in de olie te zetten. Schoonmaken van het blad na gebruik kan met een vochtige doek. Gebruik nooit schuurmiddelen, schuursponsjes en geconcentreerde schoonmaakmiddelen. Dit kan onherstelbare schade tot gevolg hebben.

Monteren

Hout werkt, dat wil zeggen dat het kan uitzetten en krimpen. Zorg daarom dat er altijd minimaal 3 millimeter ruimte rond het blad vrij blijft. Ook dienen alle uitsparingen aan de binnenkant goed geolied te zijn.

Kosten

Aanrechtbladen van massief hout kunnen erg verschillen in prijs. De prijs is afhankelijk van de afkomst en van hoe het hout is bewerkt. Per strekkende meter moet je rekening houden met een bedrag van rond de 250 euro. Kies je voor een duurdere houtsoort, dan kan deze prijs nog oplopen. De eindprijs wordt ook bepaald door de vorm, de dikte, de randafwerking en uitsparingen die eventueel nodig zijn voor de kookplaat, spoelbak en kranen.

Conclusie

Een aanrechtblad van hout is vrij duur in aanschaf en vergt het nodige onderhoud. Het blad geeft wel een unieke en warme uitstraling aan de keuken.

Wat Zijn Eigenschappen Van Een Houten Aanrechtblad

Recent Posts
Vragen? Mail Ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search