Wat Zijn De Eigenschappen Van Een Aanrechtblad Van Marmer?

 In Aanrechtbladen

c505218304b50c59c3659f6dda43bae7-header-0–>
Sommige keukens hebben een marmeren werkblad. Maar Wat zijn de eigenschappen van een aanrechtblad van marmer?

Materiaal

Marmer is een natuurlijk product wat bestaat uit kalkzandsteen. Onder hoge temperaturen en hoge druk, ontstaat marmer in de aardkost. Door de onzuiverheden in het gesteente, ontstaan de kenmerkende patronen.

Soorten

Marmer wordt op verschillende plekken in de wereld gewonnen. In Europa komt veel marmer uit Italië. Elke plek heeft zijn eigen unieke marmer. Niet alleen qua kleur maar ook qua eigenschappen. De kleur die marmer kan hebben varieert van wit tot lichtgrijs en van zwart naar bruin. Ook roze, groen, rood en beige komt voor.

Afwerkingen

Er zijn twee verschillende soorten afwerkingen mogelijk; polijsten en zoeten. Bij polijsten wordt de bovenlaag meerdere malen opgeschuurd. Hierdoor wordt het oppervlak glanzend, glad en hygiënisch. Ook wel hoogglans genoemd. Bij het zoeten wordt de oppervlakte licht geschuurd. Hierdoor krijgt het materiaal een natuurlijke uitstraling maar daarentegen is het materiaal dan wel gevoeliger voor vlekken. Een gezoet blad wordt ook wel zijdeglans genoemd.

Levensduur

Doordat marmer zeer slijtvast is, gaat het langer dan een leven lang mee.

Vochtbestendig

Marmer is licht poreus waardoor het mogelijk is dat vocht doordringt. Door het polijsten van het blad, wordt de oppervlakte dichter. Door het blad te impregneren wordt het blad waterafstotend.

Hittebestendig

Marmer kan goed tegen warmte. Toch is het niet aan te raden om hete pannen zonder onderzetter op het blad te plaatsen.

Vlekgevoelig

Sommige vloeistoffen kunnen vlekken veroorzaken in het blad omdat het materiaal licht poreus is. Door het blad te laten polijsten wordt het oppervlak dichter en het is ook aan te raden om het blad te laten impregneren zodat je minder kans hebt op vlekken.

Krasvorming

Marmer is een hard materiaal en zeer krasvast. Dat er krassen ontstaan is niet onmogelijk maar wel zeer onwaarschijnlijk.

Hygiëne

Als je een hygiënisch blad wilt, is marmer niet de slechtste keuze maar ook zeker niet de beste. Wel is een marmeren aanrechtblad hygiënischer dan een aanrechtblad van graniet. Dit komt omdat de structuur van marmer homogener is.

Uitstraling

Marmer heeft een exclusieve en luxe uitstraling. Geen enkel blad heeft hetzelfde uiterlijk. Een marmer werkblad past zowel in de klassieke als moderne keuken.

Onderhoud en schoonmaken

Een marmer werkblad moet je goed schoonmaken en droog houden. Door het blad te impregneren bescherm je het blad tegen vocht en vlekken. Marmer is zeer gevoelig voor bijtende middelen. Denk hierbij aan ontkalkingsmiddel, bleekmiddelen en ontstoppingsmiddelen.

Monteren

Een marmeren blad is heel zwaar. Het is daarom aan te raden om een marmeren werkblad te laten plaatsten door vakmensen. Niet alleen omdat het blad zwaar is maar ook omdat het blad zou kunnen scheuren of beschadigen tijdens de montage, door het grote gewicht. Een marmeren werkblad plaatsen verijst geduld en ervaring. Dit kun je beter overlaten aan mensen die weten wat ze doen.

Kosten

Een aanrechtblad van marmer is niet goedkoop. De prijs hangt af van het land van herkomst maar je moet ongeveer rekenen om een bedrag vanaf 250 euro per strekkende meter. De prijs kan ook nog flink oplopen als het om een exclusievere soort gaat of een betere kwaliteit. De eindprijs is niet alleen daar afhankelijk van maar ook van de vorm (L-vormig, U-vormig enz), dikte, randafwerking en uitsparingen voor de kookplaat, kranen en spoelbak. Een marmeren aanrechtblad bestaat vaak uit meerdere delen.

Conclusie

Kiezen voor marmer is een dure maar mooie keuze. Qua kras vastigheid en levensduur zit je met marmer goed. Wel dien je rekening te houden met het onderhoud en dat het blad gevoelig is voor vlekken en vocht.

Wat Zijn De Eigenschappen Van Een Aanrechtblad Van Marmer

 

 

Recent Posts
Vragen? Mail Ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search