Hoe Voorkom Je Het Los Laten Van Folie Op Frontjes In De keuken?

 In Keukentips

c505218304b50c59c3659f6dda43bae7-header-0–>
Na het monteren van de keuken staat er een plaatje van een keuken te stralen in je huis. Alles zoals jij wilde en alles nog nieuw en onbeschadigd. Maar vaak laat de folie van de frontjes na een aantal jaar los en zo verliest de keuken zijn mooie uitstraling. De enige optie om dit weer terug te krijgen is repareren. Maar hoe komt het eigenlijk dat de folie los laat?

Niet alle folie zal loslaten. Of het uiteindelijk gaat loslaten hangt af van de kwaliteit van de lijm waarmee de folie is geplakt, van de kwaliteit van de ondergrond (MDF) en van de kwaliteit van de folie.

Als de lijm aan teveel vocht wordt blootgesteld kan deze los gaan laten. Nog een oorzaak zijn teveel temperatuurverschillen. De ondergrond van MDF zet uit bij warmte en krimpt juist bij kou. Gebeurd dit te vaak, dan zal de lijm loskomen van de MDF ondergrond. Maar zoals hierboven al gezegd; of de lijm onder deze omstandigheden los zal laten heeft sterk te maken met de kwaliteit van de lijm. Ook speelt de hoeveelheid lijm die is gebruikt mee. Als er te weinig lijm is gebruikt, zal de folie niet goed hechten. Maar ook teveel lijm is niet goed.

Hoe voorkom je loslatende folie?

Voorkomen dat de folie aan vocht en teveel temperatuurverschillen worden blootgesteld kun je makkelijk doen. Door bijvoorbeeld geen apparaten die warme damp geven, zoals een koffiezetapparaat en een waterkoker, onder de kastjes te zetten. Ook is het van belang om de keuken goed te blijven ventileren. Voorkom te grote temperatuurschommelingen in de ruimte. Zo kun je de keuken in een goede conditie houden.

Het is helaas wel zo dat de kwaliteit van het materiaal, de lijm en de productietechniek er uiteindelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn of de folie gaat loslaten of niet. Door bovenstaande maatregelen te nemen kan je het wel een lange tijd uitstellen maar niet voorkomen.

Loslatende folie komt vaak voor als de kwaliteit matig is en ook nog eens blootgesteld wordt aan teveel vocht en temperatuurschommelingen. Het is dus moeilijk een specifieke oorzaak aan te wijzen op het moment dat de folie los laat. Het beste is om meteen frontjes te kopen met een folie van goede kwaliteit. Zelf inschatten wat de kwaliteit is, is zeer moeilijk. Je zult dus echt op het advies van de verkoper af moeten gaan.

Losgelaten folie

Is de folie al aan het loslaten? Dan kun je de volgende stappen nemen. Maak eerst duidelijke foto’s van de schade. Meld dan zo snel mogelijk het probleem bij de keukenzaak waar de keuken gekocht is. Per mail kunnen de foto’s doorgestuurd worden. Wat de keukenzaak besluit te doen hangt af van de ouderdom van de keuken en hoe servicegericht het bedrijf is. Sommige bedrijven zullen de fronten kosteloos vervangen of repareren en sommigen zullen een offerte voor je opmaken voor het vervangen van de fronten. Moet je het zelf betalen en zit er een behoorlijk prijskaartje aan? Dan is het aan te raden om bij meerdere bedrijven rond te vragen wat zij vragen voor het laten vervangen van de fronten.  Als je bang bent dat de rest van de folie ook gaat loslaten, kun je ervoor kiezen om niet alleen de beschadigde delen maar ook de rest meteen te laten vervangen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het budget wat je tot je beschikking hebt.

Hoe Voorkom Je Het Los Laten Van Folie Op Frontjes In De keuken

 

 

 

Recent Posts
Vragen? Mail Ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search